Nieuws

10 interessante weetjes over ramen en energie besparen

Naast het dak en de gevel van je woning zijn je ramen en deuren een belangrijke bron van warmteverlies. Ten minste als ze niet goed geplaatst en geïsoleerd zijn. Enkele kleine ingrepen kunnen je al een heel eind op weg helpen om energie te besparen en zo je energiefactuur onder controle te houden. Wist je bijvoorbeeld dat …

1. een gevel voor 10 tot 40 procent uit glas bestaat? Dat is een grote oppervlakte waarlangs mogelijk heel wat warmte verloren kan gaan

2. je zo’n 25 liter mazout of 23 m3 aardgas bespaart als je 1 m2 enkel glas vervangt door hoogrendementsglas met een Ug-waarde van 1,1 W/m2K? In een gemiddeld rijtjeshuis met een raamoppervlakte van 20 m2 betekent dat al snel een besparing van 500 liter stookolie of 460 m3 aardgas.

3. het soms nuttiger is om te investeren in grote ramen dan in nog meer muurisolatie? Door 1 m² muur gaat er immers vier keer meer warmte verloren dan door 1 m² glas. 

4. hoogrendementsbeglazing tot vijf keer beter isoleert dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas? Hoogrendementsglas heeft namelijk een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van één van de glasplaten en de spouw kan gevuld worden met een edelgas zoals argon in plaats van lucht bij dubbelglas.

5. je de terugverdientijd van een investering in hoogrendementsbeglazing kan berekenen via de energiewinstcalculator? Met deze tool kan je gemakkelijk je isolatieplannen simuleren, vergelijken en (her)berekenen. 

6. je bij het plaatsen van hoogrendementsglas recht hebt op een premie van de netbeheerder? Als je hoogrendementsglas laat plaatsen door een erkend aannemer, dan krijg je daar vanaf 2021 16 euro/m² glasoppervlak voor. 

7. glas, ramen en deuren stap drie is in het ideale ‘benovatietraject’? Investeer je binnen een periode van vijf jaar in drie of meer maatregelen om je woning te benoveren, dan kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus van de netbeheerder die bij een eengezinswoning goed is voor 1.250 euro. 

8. je raamprofielen net zo belangrijk zijn als het glas voor een goede thermische en akoestische isolatie van je woning? Degelijke aluminium raamprofielen die goed zijn geplaatst, helpen je om een luchtdichte buitenschil te creëren.

9. rolluiken de isolatiewaarde van het glas verdubbelen? Zo kan je in de winter nog gemakkelijker de koude buiten houden en flink besparen op je verwarmingskosten.

10. buitendeuren of deuren die grenzen aan een niet-verwarmde of slecht geïsoleerde ruimte zoals een kelder ook een bron van warmteverlies zijn? Een goed isolerende aluminium deur is dus zeker ook een belangrijk punt op je isolatielijstje.

Wil je in je bestaande woning nieuwe ramen of deuren plaatsen? Of wil je je nieuwbouwwoning meteen uitrusten met goed geïsoleerde ramen? Aarzel niet om contact op te nemen voor advies op maat of om een bezoekje aan onze ruime toonzaal in te plannen.

 

  • 10 interessante weetjes over ramen en energie besparen