Nieuws

2021: het jaar van BEN

Een nieuw jaar betekent een nieuw begin en meestal ook een reeks nieuwe regelgevingen die hun intrede doen. Voor (ver)bouwers brengt 2021 ook enkele belangrijke veranderingen. Zo is onder andere de BEN-norm voortaan verplicht voor nieuwbouwwoningen, voert de Vlaamse regering de EPC-labelpremie in voor wie een bestaande woning energetisch renoveert en is de premie voor het plaatsen van isolerende beglazing verdubbeld.

BEN-norm verplicht

BEN-bouwen of Bijna-EnergieNeutraal bouwen is de laatste jaren meer en meer ingeburgerd, maar vanaf nu is het ook verplicht. Sinds 1 januari moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Dat wil zeggen dat je woning maximaal een E-peil van 30 en een S-peil van 31 mag halen. Bovendien moet je een minimaal aandeel energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water uit groene energiebronnen halen.

E-peil verstrengd

Het E-peil, de energetische score die aangeeft hoe energiezuinig je woning is, wordt dit jaar ook een stukje verstrengd. Als je in 2020 een bouwaanvraag indiende, mocht je E-peil niet hoger zijn dan E35. In 2021 wordt die maximale waarde teruggebracht naar E30. Ook voor een ingrijpende energetische renovatie geldt er een strenger E-peil van 60 in plaats van 70.

Tip: aangezien je ramen een grote impact hebben op je energieverbruik, is het belangrijk om hier voldoende aandacht aan te geven. Houd daarom niet alleen rekening met de grootte en oriëntatie van je ramen, maar ook met de isolatiewaarde van je aluminium raamprofielen en het type beglazing dat kiest. Ramen met een hoge isolatiewaarde zullen je E-peil, en bijgevolg je energiefactuur, zienderogen laten dalen.

EPC-labelpremie

Wie een huis of appartement koopt of erft dat niet aan de huidige energienormen voldoet, kan vanaf dit jaar aanspraak maken op de nieuwe EPC-labelpremie van de Vlaamse regering. Op voorwaarde dat je binnen de vijf jaar een grondige energetische renovatie uitvoert en dit na vijf jaar kan aantonen met een nieuw EPC. Het bedrag van de premie is afhankelijk van het EPC-label dat je haalt na de renovatie.

Verhoogde premie

Nog een belangrijke verandering in 2021 voor wie bouwt of verbouwt, is de verhoging van de premie voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing. Die verdubbelt van 8 euro/m2 naar 16 euro/m2. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de datum van de eindfactuur tussen 1/01/2021 en 31/12/2022 liggen, de U-waarde kleiner of gelijk aan 1,0 W/m²K zijn en de beglazing worden geplaatst door een aannemer.

Ben je op zoek naar aluminium ramen en deuren voor je nieuwbouwwoning of wil je je oude ramen in 2021 vervangen? Aarzel dan niet om een bezoekje te brengen aan onze ruime toonzaal. Onze medewerkers geven je graag advies op maat van jouw woning. 

  • 2021: het jaar van BEN