Nieuws

De kleur van je ramen en deuren: het hoe en waarom

Van de beglazing tot het type profiel en het veiligheidsbeslag: wie nieuwe ramen of deuren in zijn woning wil, moet keuzes maken. Een belangrijke keuze is de kleur. Ga je voor een trendkleur of houd je het bij een tijdloze tint? Wil je matte of glanzende profielen? En hoe laat je je ramen en deuren mooi in het interieur én exterieur van je woning passen?

Het belang van kleur

De kleur van je aluminium ramen en deuren heeft een tweeledige functie. Enerzijds geeft de juiste kleur een esthetische meerwaarde aan je woning. Anderzijds beschermt de kleurlaag je aluminium profielen. Zonder kleuring vormt er zich een natuurlijke oxidelaag als bescherming tegen corrosie. Helaas tasten materialen zoals koper, lood, ijzer of zuren die corrosieweerstand aan. Wanneer het aluminium wordt gepoedercoat, krijgt het niet alleen een mooie afwerking maar ook een kwalitatieve beschermlaag die de profielen beschermt tegen externe invloeden.

Honderden kleuren

Bij Oben bieden we aluminium profielen aan in 465 verschillende poeders. Jij kiest jouw ideale match uit de 200 glanzende RAL-kleuren, 200 matte RAL-kleuren en 65 verschillende structuurlakken. Het aluminiumoppervlak wordt elektrostatisch bedekt met een polyesterpoederlaag. Wanneer de profielen in de oven worden gebakken, hecht het poeder zich aan het oppervlak en krijgt het aluminium een stevige laklaag. Vaak is er een prijsverschil tussen veel gebruikte kleuren en poeders die minder vaak worden gekozen, maar bij ons is dat niet het geval.

Kleurverschil vermijden

We poederlakken elke bestelling apart en geven je de specifieke poedercode mee. Die kan je dan doorgeven aan andere leveranciers voor bijvoorbeeld de afwerking van je dakrand of je garagepoort om zo een verschil in kleur en glansgraad vermijden. Daarnaast hebben we A5-kleurstalen in de verschillende poeders. Handig om de kleuren te testen in verschillende omstandigheden, maar ook ideaal om mee te nemen wanneer je bakstenen, vloertegels of andere afwerkingsmaterialen gaat kiezen.

Uniform of bicolor

Je ramen en deuren kies je meestal voor het leven. Het is dus belangrijk dat ze zo goed mogelijk bij de rest van je woning passen. Vaak kiezen onze klanten voor uniformiteit en laten ze de profielen voor buiten en binnen in dezelfde kleur lakken. Maar wil je je aluminium ramen en deuren langs de buitenzijde een andere kleur geven dan langs de binnenzijde, dan kunnen we ze ook bicolor lakken.

Trends

Door de jaren heen zijn heel wat trendkleuren de revue gepasseerd. Van blauw en bordeaux in de jaren ’80 en de grijstinten in de jaren ’90 en 2000 tot het zwart dat nu vooral erg populair is voor zowel moderne als klassiekere woningen. In combinatie met onze steellook-profielen wordt zwart ook gekozen voor hedendaagse pastorijwoningen. Daarnaast zien we dat goud-, brons- en zilvertinten nu ook beginnen door te sijpelen in het buitenschrijnwerk.

Kan je wel een helpende hand gebruiken bij het kiezen van de juiste kleur voor je aluminium ramen en deuren? Breng dan zeker eens een bezoekje aan onze ruime toonzaal. Met professioneel advies op maat en onze gratis kleurstalen helpen we je zo goed mogelijk om de juiste keuze te maken.  

  • De kleur van je ramen en deuren: het hoe en waarom