Nieuws

Dubbele beglazing verplicht in 2020

Dubbele beglazing verplicht in 2020

Tegen 2050 moet elke woning energiezuinig zijn. De Vlaamse Overheid heeft tot nu toe energierenovaties gestimuleerd met premies, maar legt vanaf 2020 verplichtingen op. Zo moet elke woning dakisolatie en dubbel glas hebben. Oben neemt graag met je door wat de verplichting op dubbele beglazing concreet inhoudt.

Verplicht voor iedereen

Vanaf 2020 moet elke woning verplicht dubbel glas hebben. Er worden geen uitzonderingen op de dubbelglasnorm voorzien, dus ook alle huurwoningen moeten eraan voldoen. De verplichting geldt niet voor traphallen, inkomhallen en gangen, maar wel voor alle andere kamers in een woning. Vanaf 1 januari 2020 worden strafpunten toegekend als er geen dubbel glas aanwezig is.

Toekennen van strafpunten

Bij één raam zonder dubbele beglazing krijg je 3 strafpunten, als je meerdere ramen met enkel glas hebt zijn het er 9. In 2023 wordt dat aantal opgetrokken naar 9 strafpunten voor één raam en 15 strafpunten voor meerdere ramen. Als je 15 strafpunten hebt, kan je woning ongeschikt verklaard worden. Dan moet de eigenaar werken uitvoeren om de woning wettelijk bewoonbaar te maken.

Hoogrendementsglas

Eigenaars die nog beter dan de norm isoleren en hoogrendementsglas plaatsen kunnen daar een premie voor krijgen. Hoogrendementsglas isoleert twee tot drie keer beter dan dubbel glas, een investering die het overwegen waard is met het oog op de toekomst. Voor glas met een U-waarde (of warmtedoorgangscoëfficiënt) van maximaal 1,0 W/m²K zal je een premie krijgen van 10 euro/m².

De juiste beglazing

Bij het vervangen van je beglazing zijn er nog een aantal opties. Voor nog minder warmteverlies kan je bijvoorbeeld voor driedubbel glas kiezen. Driedubbel of thermisch isolerend glas kan U-waardes tot 0,6 voorleggen. Deze beglazing wordt vaak gebruikt in passiefwoningen of bijna-energieneutrale woningen.  

Profielen

De U-waardes gelden ook voor je schrijnwerk. Zijn je raamprofielen verouderd, of ervaar je kou of tocht? Dan vervang je beter je volledige ramen. Bij Oben kiezen we steeds voor aluminium profielen die uitstekende isolatiewaardes voorleggen.

 

Wil je de verplichting op dubbel glas voor zijn en nu al de opties bekijken om de ramen in jouw woning te vervangen? Dan helpen onze adviseurs je graag verder. Maak een afspraak via onze website of telefonisch op 011 81 49 06

  • Dubbele beglazing verplicht in 2020