Nieuws

Feit of fictie: oververhitting in een energiezuinige woning

Anno 2021 kunnen we er niet meer om heen: we moeten met z’n allen energiezuinig bouwen of renoveren. Dat is een goede zaak voor het milieu, maar kan bij hogere temperaturen al snel tot oververhitting leiden in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Gelukkig is het een fabeltje dat de opwarming van je woning onvermijdelijk is en biedt zonwering een eenvoudige oplossing.

Isolatie als vriend én vijand

Bij nieuwbouwwoningen en energetische renovaties ligt de focus tegenwoordig op duurzaamheid en energiezuinigheid. Dikkere muren met een doorgedreven isolatie en een luchtdichte bouwschil moeten ervoor zorgen dat er geen natuurlijke tocht meer is en de warmte in de winter niet verloren gaat. De keerzijde van de medaille is echter dat de warmte in de zomer ook in je woning blijft hangen en een oververhitte kamer dus minder snel afkoelt.

Oververhitting onvermijdelijk? 

Dat oververhitting onvermijdelijk is in een energiezuinige woning is gelukkig een misvatting. Je hoeft zelfs niet te investeren in een energieverslindende airco om de temperatuur in je woning onder controle te houden. Met doeltreffende zonwering pak je het probleem meteen bij de bron aan en kan je 90% of meer van de invallende warmte al afblokken nog voor ze je woning binnendringt en dat is geen fictie.

Slimme screens

Uiteraard ben je vrij om het type zonwering te kiezen dat jouw voorkeur geniet. Vaak zien we dat er voor screens wordt gekozen omwille van het ruime aanbod vormen en maten. Bovendien kan je screens zowel ingebouwd als in opbouw voorzien en heb je de mogelijkheid om met licht- en warmtesensoren te werken die je screens in real-time aansturen. Op die manier geniet je de hele dag lang van een optimaal binnenklimaat.

Als je dan ook nog eens een optimaal bedieningscomfort wil, kan je je screens automatiseren met behulp van een domoticasysteem zodat je ze eenvoudig via je smartphone kan bedienen, ook wanneer je niet thuis bent.

Luchtdichte rolluiken

Ben je niet meteen gewonnen voor de strakke look van screens? Dan kan je ook kiezen voor zonwering met ingebouwde rolluiken. Vroeger moest je dan wel rekening houden met een koudebrug ter hoogte van de rolluikkast, maar dat is dankzij de ShutterX-rolluiken van Wilms gelukkig verleden tijd. Die helpen je om je woning voldoende koel te houden in de zomer en warmteverlies te vermijden in de winter. Over een heel jaar genomen is dat goed voor een besparing van meer dan 40 euro per raam.

Wil je meer weten over ingebouwde zonwering en hoe je de zonwering het beste kan combineren met je aluminium ramen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of eens langs te komen in onze ruime toonzaal.

  • Feit of fictie: oververhitting in een energiezuinige woning