Nieuws

Kies ik best een draai-kiepraam of een kiep-draairaam

Een draai-kiepraam is gekend om de dubbele beweging waarmee het kozijn geopend kan worden. Via een horizontale beweging aan de raamkruk scharniert het kozijn verticaal en kan het raam volledig openen. En via een verticale beweging aan de raamkruk scharniert het kozijn horizontaal waardoor er bovenaan een kier ontstaat.

De combinatie van de draai- en de kiepstand maakt dat je gemakkelijk kan ventileren in kiep- of draaistand, maar ook dat je je ramen eenvoudig kan onderhouden en reinigen door ze volledig open te draaien. 

Veiligheid voorop

Kies je voor een afsluitbare kruk (eentje met een slot), dan vergrendel je de draairichting van je kozijn. Hierdoor kan je bij een draai-kiepraam het raam niet meer opendraaien. Perfect tegen inbraak en ook zeer praktisch als valbescherming bij ramen op een verdieping zonder balustrade of voor kinderen en ouderen. Alleen niet zo handig als je wil ventileren… Het raam gaat immers op geen enkele manier meer open.

Het kiep-draairaam als oplossing

Door de draairichting om te draaien en het raam eerst in kiepstand te brengen en daarna pas in draaistand kan je met een afsluitbare kruk wél je raam in kiepstand openen. Hierdoor kan je met een afgesloten raam nog steeds verluchten zonder dat er gevaar is dat het raam volledig opengaat. Kiep-draairamen worden dan ook veel gebruikt in kinderkamers, serviceflats of bejaardenhuizen. Let op: inbraakgevaar vermijd je nog steeds het best door je raam volledig te sluiten.

Kostprijs?

Die valt best mee. Als je de draairichting wil veranderen van je raam, dan mag je op een extra kost van € 10 à 15 per raam rekenen. Tel daarbij de extra kost van ongeveer € 35 voor een afsluitbare kruk en je hebt voor zo’n € 50 een raamoplossing die de veiligheid garandeert.

  • Kies ik best een draai-kiepraam of een kiep-draairaam