Nieuws

Last van glurende buren? 7 tips voor voldoende privacy

Grote ramen zijn de droom van menig (ver)bouwer. Ze brengen meer licht en lucht in huis, laten ruimtes groter lijken en geven je een mooi uitzicht naar buiten toe. Maar ze geven ook wel wat inkijk van buitenaf. Oben geeft je graag enkele tips voor meer privacy!

1. Screens

Optimaal genieten van het zonlicht, met een minimum aan inkijk? Dat doe je eenvoudig met screens. Let er wel op dat je je screens niet standaard gebruikt om meer privacy te creëren want je zonwering continue neerlaten is slecht voor het doek.

2. Rolluiken

Wie meer privacy wil, maar tegelijk ook isolerende zonwering zoekt die geluids- en inbraakwerend werkt, zit goed met rolluiken. Die kan je dankzij een eenvoudige automatisatie ook gemakkelijk bedienen via je smartphone of de bijhorende afstandsbediening.

3. Gezandstraald glas

Net als screens laat gezandstraald glas veel licht binnen, maar verhindert het de inkijk van nieuwsgierige buren of voorbijgangers. Je kan het glas in je aluminium ramen volledig of gedeeltelijk laten zandstralen. Laat bijvoorbeeld een randje in helder glas waardoor je zelf nog naar buiten kan kijken of laat een motief, zoals bijvoorbeeld je huisnummer, zandstralen op het helder glas. Een andere optie is het gebruik van gelaagd glas met een pvb-film of -folie. Die folie is beschikbaar in het wit, waardoor je geen doorzicht meer hebt.

4. Zonwerend glas

In het verleden was zonwerend glas vaak donker gekleurd. Tegenwoordig bestaat er ook neutrale zonwerende beglazing die eruit ziet als gewoon glas en erg goede zonwerende eigenschappen heeft. Toch merken we bij Oben dat klanten opnieuw kiezen voor donkere zonwerende beglazing in bijvoorbeeld hun aluminium voordeur. Het nadeel hiervan is dat er minder licht binnenkomt en de buren ’s avonds nog kunnen binnen kijken wanneer je licht aandoet. Extra raamdecoratie zoals jaloezieën of lamellen is in dat geval geen overbodige luxe.

5. Sierbeglazing of structuurbeglazing

Je kent ongetwijfeld de ramen van vroeger met een bamboemotief of gestructureerde beglazing. Net zoals veel trends, zien we dat deze ramen nu ook weer populair zijn. Vooral omdat ze nog steeds veel licht binnen laten, maar de inkijk verhinderen.

6. Gevel(bekleding)

Een andere optie is het gebruik van een gevelbekleding die een deel van het zicht blokkeert. Denk aan houten kolommen of een Braziliaanse muur waarachter een raam zit. Of wat dacht je van betonnen welfsels met een motiefje in, waarachter je gemakkelijk een raam zet. Opnieuw een trend uit het verleden die weer populair is.

7. Lamellen tussen het glas

Geïntegreerde lamellen zijn vooral populair bij badkamerramen waar je raamdecoratie wil vermijden omwille van de vochtige omgeving.

Wil je professioneel advies op maat om te genieten van voldoende privacy? Of wil je onze oplossingen graag eens met eigen ogen bekijken? Breng dan gerust een bezoekje aan onze ruime toonzaal waar onze experts je met raad en daad bijstaan.  

  • Last van glurende buren? 7 tips voor voldoende privacy