Nieuws

Leren ventileren

Voor een gezond binnenklimaat vervang je best continu de vervuilde binnenlucht door “propere” buitenlucht door te ventileren. Dat is een verschil met verluchten waarbij je slechts gedurende een korte periode ramen en deuren wijd open zet. In beide gevallen probeer je vocht te vermijden en gezonde binnenlucht te creëren. Oben helpt je alvast op weg voor een goede ventilatie.

STAP 1: Voorzie ventilatie

In nieuwbouwwoningen is sinds 2006 een ventilatiesysteem verplicht. Zit je met een oudere woning, dan ventileer je door je ramen op kiepstand te zetten of via verluchtingsroosters in je ramen of deuren. De grootte van de opening is hier niet het belangrijkste, wel het feit dat je continu verse lucht in huis binnenhaalt.

STAP 2: Verlucht

Op momenten dat er veel vocht vrijkomt zoals koken, douchen, poetsen, het drogen van de was… is het aangeraden om extra te verluchten. Ook bij woningen met een ventilatiesysteem is het hier aangeraden om een raam open of op kiepstand te zetten.

STAP 3: Onderhoud

Volg voor ventilatiesystemen de voorschriften van de installateur en zorg ten gepaste tijde voor onderhoud. Ventilatieroosters maak je best regelmatig schoon met een stofzuiger om stof en vuil te verwijderen. Plak roosters in de deuren niet af en maak kieren onder de deur ook niet dicht. Zij zorgen mee voor de goede luchtstroming in huis.

STAP 4: Volg de seizoenen

De relatieve vochtigheid zou in de zomer bij een temperatuur tussen 22 en 26°C tussen de 30 en 80% moeten bedragen. In de winter moet dat tussen de 30 en 55%, bij een temperatuur tussen 20 en 24°C zijn. Ventileren en verluchten zijn dus ook in de winter nodig, maar probeer een kamertemperatuur van minstens 15°C aan te houden om condensatie te vermijden.

STAP 5: Denk aan je energie

In een verwarmde ruimte zal ventileren en verluchten altijd zorgen voor energieverlies. Maar het gezonde binnenklimaat, gaat boven alles! Wil je toch energie besparen, zet dan tijdens het verluchten de verwarming lager of uit.

Meer weten?

Bezoek onze toonzaal in Zonhoven en ontdek alle ventilatiemogelijkheden met betrekking tot je buitenschrijnwerk. Wil je meer weten of ventileren en verluchten in het algemeen? Dan kan je deze brochure van de Vlaamse Overheid bekijken.

  • Leren ventileren