Nieuws

Luchtdichtheid van ramen en deuren

Energiezuinig bouwen gaat hand in hand met luchtdicht bouwen. En bij dat punt zijn ramen en deuren vaak een cruciaal onderdeel aangezien ze je bouwschil telkens onderbreken. Een perfecte plaatsing door vakmannen is dan ook geen overbodig luxe bij je buitenschrijnwerk. Maar waar moet je op letten als je luchtdicht wil bouwen? Oben geeft advies!

Aansluiting op de muren

Je ramen en deuren moeten uiteraard luchtdicht aansluiten op de ruwbouw. Dat kan via folies die nadien bedekt worden met bijvoorbeeld pleister of gipskarton. Reynaers Aluminium ontwikkelde ook de ReynaConnect, een speciaal profieltje dat rondom het raamkader geplaatst wordt voor een betere verkleving van de folie. Zo verloopt de aansluiting van de folie op het raamkader een stuk gemakkelijker en heb je gegarandeerd een luchtdicht raam.

Aansluiting vaste en opengaande delen

Vaste ramen zijn ramen die niet opengaan. Logischerwijs zijn dit de meest luchtdichte ramen omdat de stevigheid, luchtdichtheid en isolatie-eigenschappen gecontroleerd in het atelier worden afgewerkt. Bij opengaande ramen is het punt waar de opengaande delen aansluiten op de vaste delen cruciaal. Rubbers, een middendichting en een aanslagdichting moeten hier de luchtdichtheid verzekeren.

Schuiframen

Heb je een schuifraam of -deur, dan is luchtdichtheid iets moeilijker omwille van de borstels onderaan het schruifraam. Bij hefschuiframen zijn die al vaak vervangen door rubbers die beter aansluiten op de raamprofielen waardoor de luchtdichtheid overeen komt met die van een opendraaiend raam.

Deuren

De borstels van schuiframen zijn ook een terugkerend gegeven bij deuren. Luchtdichtheid kan je hier bereiken met een “Duitse dorpel” waarbij een bodemprofiel onder de deur wordt geplaatst. Je moet er wel van houden, want je stapt hier letterlijk over een profiel bij het naar binnen- of buitengaan. Daarnaast hebben we ook een “Oben dorpel” met een rechte zijde waarop de rubber van de deur aansluit en de luchtdichtheid verzekert.

Rolluiken en screens

Lange tijd was luchtdicht bouwen geen ‘match’ met een rolluik of screen. De ZipX®Zero van Wilms was het eerste screen op de markt dat hier een oplossing voor gaf. En vanaf augustus 2018 wordt het principe van dit systeem ook toegepast op de ShutterX® waardoor ook rolluiken vanaf nu luchtdicht afgewerkt kunnen worden. Revolutionair in de wereld van ramen en deuren!

 

Aangezien de luchtdichtheid van je woning van verschillende factoren afhangt, beperken we ons hier enkel tot het buitenschrijnwerk. Wil je nog meer weten over de luchtdichtheid van jouw ramen en deuren of over de installatie van luchtdichte rolluiken en screens? Spring dan even binnen in onze toonzaal in Zonhoven zodat we samen alle opties kunnen bekijken.

  • Luchtdichtheid van ramen en deuren