Nieuws

Veilig buitenschrijnwerk zet inbrekers buitenspel

Het najaar is de periode bij uitstek voor dieven. Dat zegt Jurgen Oben, zaakvoerder van aluminium schrijnwerkspecialist Oben. "Van zodra het schemert, schieten inbrekers in actie. Met een piek tussen 17u30 en 19u30. Veel mensen zijn dan nog niet thuis, waardoor dieven ongestoord hun gang kunnen gaan. Ze proberen binnen te geraken langs de grootste openingen van een huis: (schuif)deuren, de garagepoort en ramen die tot op de grond komen." Veilig buitenschrijnwerk is dan ook geen overbodige luxe.

Sleutelbeheer topprioriteit

Onmisbaar voor een veilige deur zijn een goed scharnier, dievenklauwen en een meerpuntsluiting. "Bij ons is dat standaard een zevenpuntsluiting, waardoor de deur op zeven plaatsen dicht zit met drie haken en vier pennen." Voor deurslot raadt Oben een veiligheidscilinder aan. Moeilijk of zelfs niet uit te boren. "Wij zorgen er ook voor dat die cilinder gelijksluitend is en je dus maar één sleutel nodig hebt voor de hele woning. Alles begint namelijk met een goed sleutelbeheer. Daarom leveren we er maximum zes mee."

Niet los te wrikken

Ook de manier waarop de cilinder is bevestigd in de deur is van belang. "We frezen de cilindervorm uit in alle kamers van het profiel. Van zodra je de cilinder in het profiel stopt, zit die volledig gevat in het materiaal. Er is geen speling. Daardoor kan je de cilinder niet van links naar rechts wrikken om hem los te trekken."

Drie minuten

Bij oudere deuren zitten er vaak afwerkplaatjes rond de cilinder. "Als je die loswringt, zie je de cilinder een stukje uitsteken. Met een tang krijgen dieven die makkelijk los. Let er daarom op dat jouw deurcilinder niet uitsteekt, goed vastzit, stevig vastgeschroefd én niet doorboorbaar is. Als een dief na drie minuten nog niet binnen is, geeft hij het op. Een huis met goed schrijnwerk zullen ze snel overslaan."

Ramen bijkomend beveiligen: twee opties

Ook nieuwe ramen zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een meerpuntsluiting. Het raam sluit dus op meerdere punten en er zitten altijd inbraakbeveiligende sluitnokken in, ook wel paddenstoel- of champignonnokken genoemd. Door hun vorm zijn ze beter in te haken en moeilijker uit te lichten. Om bestaande ramen bijkomend te beveiligen met slotjes zijn er twee mogelijkheden.

Een draaibeveiligingsslotje monteren onderaan het raam: van zodra je het slotje sluit kan je het raam nog in kipstand zetten, maar de draaibeveiliging vergrendelen. Eerder gebruikt in ziekenhuizen en rusthuizen als doorvalbeveiliging.

Een afsluitbare raamkruk plaatsen met een slot: hou er rekening mee dat van zodra de kruk gesloten is, je met dat draai- of draaikipraam niets meer kan doen. Het is dan volledig gesloten.

Oben heeft hiervoor een alternatief: het kipdraairaam. Het verschil? "Bij een draaikipraam is de eerste beweging draaien als je de kruk aan de binnenkant vastpakt. De kruk gaat horizontaal, je doet hem terug omhoog en dicht en kan dan pas naar kipstand."

"Bij het kipdraairaam kipt het raam als de kruk horizontaal staat. Pas als je verder verticaal draait, kan je het raam openen. Zet je een afsluitbare kruk op een kipdraairaam, dan beveilig je de draairichting, niet de kiprichting. Je kan het gesloten raam blijven kippen en hebt dus niet altijd een sleutel nodig om het raam te gebruiken."

Bang van rolluiken

Net zoals goed beveiligde ramen en deuren een dief te veel tijd kosten, geldt dat zeker ook voor rolluiken. "Die schrikken af, waardoor hij sneller geneigd is om jouw huis over te slaan. Vandaar het veiligheidsgevoel dat we ervaren bij rolluiken."

Detectoren én contacten

Uiteraard wagen dieven zich liever niet aan een woning die beveiligd is met een alarm. "Ik ben een grote voorstander van detectoren én contacten op ramen, deuren en schuifdeuren. Bij een detector moet de dief effectief binnen zijn vooraleer het alarm afgaat. Bij een contact moet het raam maar een paar centimeter opengaan en het alarm treedt in werking. Daarom vraag ik klanten altijd of ze een alarm gaan installeren. Dan kunnen ze het contact aan de constructeur bezorgen op het moment dat hij de ramen maakt. Dan bouwt hij het in. Resultaat? Geen lelijke bekabeling en het raam blijft gegarandeerd wind- en waterdicht", besluit Oben.

  • Veilig buitenschrijnwerk zet inbrekers buitenspel