Nieuws

Wanneer moet je je ramen vervangen?

Met strengere isolatienormen, weinig tijd voor onderhoud en veiligheid als aandachtspunten besluiten steeds meer mensen hun buitenschrijnwerk te vervangen. Op zich is het geen vereiste om je oude ramen (en deuren) te vervangen. Je kan ook enkel investeren in een betere beglazing in je huidige profielen of in bepaalde glasfolies. Maar ervaar je tocht of koude lucht in je woning, of hoor je binnen in je woning nog veel omgevingsgeluid, dan is het beter om nieuw buitenschrijnwerk te laten plaatsen.

Zet je de stap, dan geven we hieronder nog drie tips mee: 

Bespaar op je energiefactuur

Naast je muren en dak, zijn ook je ramen en deuren een punt waarlangs de warmte ontsnapt uit je woning. Dat is zeker het geval bij enkel of verouderd dubbel glas. Hoog tijd dus om de U-waardes of warmtedoorgangscoëfficiënt van je buitenschrijnwerk te verbeteren. Die waardes gelden voor je profiel én je glas. De keuze voor dubbel of driedubbel glas en de keuze voor het materiaal hebben dus beide een invloed op de isolatiewaarde. Zo is hout van nature een isolerend materiaal, maar heeft aluminium de laatste jaren heel wat innovaties gekend waardoor het nu ook op dat vlak hoge toppen scheert.

Denk aan het volledige kostenplaatje

Het vervangen van ramen en deuren is niet goedkoop… Maar denk bij de aankoop verder dan enkel de prijs die je op jouw offerte ziet. Zo is er het jaarlijks onderhoud van je ramen en deuren. Bij houten profielen zal dat meer moeite kosten dan bij aluminium. Maar ook de levensduur is een item dat je mee in rekening moet brengen. Zachthouten ramen moet je na een 30-tal jaar vervangen terwijl een aluminium profiel levenslang meegaat. Als laatste punt moet je beseffen dat je ramen maar zo goed zijn als hun plaatsing. Een goedkope vakman kan je nadien veel problemen en grote kosten opleveren terwijl een kwaliteitsvolle installatie je enkel maar plezier en voordeel oplevert, ook al betaal je daar initieel een beetje extra voor.

Veiligheid

Maak het inbrekers moeilijker je woning binnen te dringen door ineens te investeren in veiligheidsmaatregelen. Zo hebben deuren nu meerpuntssluitingen, bij Oben zetten we zelfs standaard een zevenpuntssluiting. Ook veiligheidsbeslag en een veiligheidscilinder maken het dieven extra moeilijk. Veiligheidsglas zorgt er dan weer voor dat bij een raaminslag er geen glasscherven vrijkomen en alles aan elkaar blijft hangen. Wil je nog verder gaan, dan kan je ook de automatiseringsopties bekijken die bepalen wie wanneer toegang krijgt tot je woning.

  • Wanneer moet je je ramen vervangen?