Nieuws

Zonwerende beglazing

Met temperaturen die deze dagen vlotjes tot in de 20°C oplopen, komt er via je grote glaspartijen naast veel licht ook veel warmte binnen. Eén van de manieren om dit aan te pakken, is om bij de aankoop van je ramen te investeren in zonwerend glas. Maar wat is dat nu juist?

Licht en warmte

Die zijn onlosmakelijk verbonden met glas. Ramen die veel licht doorlaten en dus een hoge TL- of transmissielichtfactor hebben, laten ook veel warmte binnen. De hoeveelheid doorgelaten warmte achterhaal je via de zontoetredingsfactor van je glas. Uitgedrukt in een percentage en met als symbool de letter g lees je de doorgelaten zonnewarmte af. Het ideale raam is er eentje met een hoge TL-factor en een lage zontoetredingsfactor.

Voor- en nadelen van zonwerend glas

De warmte kan je tegenwoordig bestrijden met zonwerende beglazing. Hierbij krijgt één of meerdere van je glaslagen een zonwerende coating. Die houdt de zon én de warmte buiten, waardoor je minder moet koelen. Meteen mooi meegenomen voor de EPB-waarde van je woning. In de winter houdt die coating echter ook het zonnetje tegen… Daarom kan je als alternatief kiezen voor vierseizoensglas dat licht zonwerend is.

Uitgebreid aanbod

Bij Oben vind je het gamma COOL-LITE, CLIMAPLUS SUN en CLIMATOP SUN van Saint-Gobain terug. Het eerste is een ruim assortiment van beglazing met verschillende TL- en g-waarden en/of uitzicht. CLIMAPLUS SUN wordt het meest gebruikt in privéwoningen vanwege zijn neutrale kleur, een TL-factor van 72% en een g-waarde van 0,4 (houdt 60% van de warmte tegen). CLIMATOP SUN is vierseizoensglas.

Kostprijs?

Beglazing is slechts één van de onderdelen van een raam en dus maar een kleine post in de totale kost van je raam. Zonwerende beglazing is iets duurder dan “gewone” beglazing, maar levert je voor die meerprijs een stuk extra comfort. Je houdt de warmte buiten en kan besparen op eventuele koelingskosten van de airco.

Alternatieven

Bij bestaande beglazing kan je zonwerende folies aanbrengen op het glas, maar deze zijn minder effectief dan zonwerende beglazing. Daarnaast kan je ook zonwering aanbrengen door middel van screens of knikarmschermen. Het beste resultaat verkrijg je echter met beide opties. Én zonwerend glas én zonwering. Het zonwerend glas maakt wel dat je de zonwering minder snel nodig hebt. Perfect voor de lente of herfst wanneer je toch nog van de zonnestralen wil genieten.

  • Zonwerende beglazing