Nieuws

Investeren in buitenschrijnwerk loont

15% van de warmte gaat verloren via ramen en deuren

Investeert u binnenkort in nieuwe ramen? Ga dan voor duurzame profielen en hoogrendementsbeglazing. Zo geniet u van een aanzienlijk lagere energiefactuur én tal van premies. "Het belang van isoleren wordt groter en groter. Niet verwonderlijk want enkel zo kan u de hogere energieprijzen de stijgende elektriciteitskosten en de strengere energienormen (E-peil) counteren. Ramen bepalen dan wel voor een groot deel het uitzicht van de gevels, maar dragen in grote mate ook bij tot de energieprestaties van uw woning. 15% van de warmte gaat verloren langs ramen en deuren," weet Jurgen Oben van aluminium ramen en deurenspecialist Oben uit Zonhoven.

Wat bepaalt de isolatiewaarde van een raamprofiel?

"De thermische onderbreking. Al onze raamprofielen zijn daarvan voorzien," verduidelijkt Oben. De thermische onderbreking is de isolerende kern die het binnen- en buitendeel van elkaar scheidt. Voor de isolerende kern is polyamide een glasvezelversterkte kunststof het meest gebruikte materiaal.

Wat is de U waarde waarmee we rekening moeten houden bij de aankoop van ramen?

"Bij Oben berekenen wij dit voor elk raam apart. De U-waarde geeft aan hoeveel watt (W) per vierkante meter (m²) er verloren gaat bij één graad temperatuurverschil Kelvin (K) tussen binnen en buiten, uitgedrukt in W/m²K. Wat u vooral moet onthouden is: hoe lager de U-waarde, hoe beter uw ramen isoleren. Voor een optimaal resultaat houden wij rekening met de U-waarde van zowel de profielen als de beglazing."

Over welke U-waarden hebben we het dan?

"In nieuwbouwwoningen is een U-waarde van 1.0 standaard. U kan ook nog verder gaan voor de bouw van een Bijna-EnergieNeutrale woning (BEN) of passiefhuis. Dat is perfect mogelijk. Bij renovatieprojecten zoeken we samen naar het gewenste isolatieniveau in functie van andere gebouwdelen zoals de muren en het dak. Het is overigens onvoorstelbaar hoeveel woningen er vandaag nog uitgerust zijn met enkel glas. Nochtans is het relatief eenvoudig om hier iets aan te veranderen," verduidelijkt Jurgen Oben.

Bij nieuwbouw ligt de focus vandaag op luchtdicht bouwen

"Hier is er meer dan extra aandacht voor de goede afwerking van de ramen. Na de plaatsing vullen we de rand met extra isolerende schuim op waarna het raam naar de binnenmuren met een isolerende folie afgewerkt wordt. Daardoor halen de profielen lage U-waarden en zijn condensatie of warmtegeleiding uitgesloten. In onze toonzaal kan u de volledige opbouw en werkwijze bekijken. Ook werken we sinds kort met Reynaconnect van Reynaers Aluminium. Dit systeem garandeert de luchtdichte plaatsing van schrijnwerk. Een goede luchtdichtheid kan het E-peil in de woning immers met 5 tot 15 punten doen dalen.

Ook de beglazing op zich speelt een belangrijke rol. Welke factoren verdienen hier de extra aandacht van kopers inzake isolatie?

"De Ug-waarde drukt de thermische isolatiewaarde van de beglazing uit. Hoe lager de waarde, hoe beter. Vandaag is hoogrendementsbeglazing de norm Deze heeft het beste thermisch effect. Hoogrendementsglas isoleert tot drie keer beter dan gewone dubbele beglazing. De relatief kleine meerkost in aankoop verdient zichzelf dus snel terug via uw lagere energiefactuur. Bovendien komt de plaatsing van hoogrendementsglas in aanmerking voor verschillende financiële steunmaatregelen."

Oben kiest resoluut voor aluminium. Waarom? Ramen in hout en pvc zijn toch eveneens gangbaar en zelfs iets goedkoper in aanschaf.

"Aluminium gaat levenslang mee. Roest, barsten, scheuren of rotten zijn onmogelijk. Bovendien is het materiaal immuun voor vocht, temperatuursschommelingen of wisselende weersomstandigheden. Met andere woorden het materiaal voor optimaal wooncomfort," besluit Oben.