Premies voor jouw aluminium buitenschrijnwerk

Plaats je nieuwe ramen? Dan mag je rekenen op enkele financiële steunmaatregelen.

De Vlaamse renovatiepremie

Deze premie van de overheid ondersteunt grondige renovatieprojecten. Er gelden wel heel wat voorwaarden voor de woning en inkomensgrenzen. Zo moet je woning bijvoorbeeld in Vlaanderen liggen, minstens 30 jaar oud zijn en moet je voor minstens 2.500 euro (excl. btw) aan renovatiewerken indienen. Het bedrag van de premie bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen en is begrensd tot maximaal 10.000 euro.

Premie van de netbeheerder

Wie hoogrendementsglas plaatst, heeft recht op een premie van de netbeheerder. Laat je hoogrendementsglas plaatsen door een erkend aannemer, dan krijg je 8 euro/m² glasoppervlak. De oppervlakte van de aluminium raamprofielen wordt niet meegerekend. Er gelden ook hier wel enkele voorwaarden. Zo mag de U-waarde van je ramen niet hoger zijn dan 1,0 W/m²K en geldt deze premier enkel voor woningen gelegen in het Vlaamse gewest die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet, of waarvan de bouwaanvraag ten minste voor deze datum werd ingediend. 

Premie van de gemeente

De meeste gemeentes geven premies voor wie gaat kopen, bouwen of verbouwen. Neem zeker eens contact op met de bevoegde diensten in jouw gemeente om te kijken voor welke premies je in aanmerking komt.

Totaalrenovatiebonus

Investeer je in 3 of meer energiebesparende maatregelen binnen een periode van 5 jaar, dan krijg je bovenop de premies nog een bonus van de netbeheerder. Combineer je bijvoorbeeld nieuwe beglazing van je aluminium ramen met de plaatsing van een zonneboiler en buitenmuur- of spouwmuurisolatie, dan kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Je moet daarbij wel voldoen aan de voorwaarden voor de individuele premies als aan bijkomende voorwaarden.

Het goede nieuws is dat Fluvius deze bonus automatisch toekent zodra het vaststelt dat er voor een woning of appartement 3 investeringen werden uitgevoerd die voor deze premie in aanmerking komen. Je moet niet nog eens een aparte aanvraag indienen. De netbeheerder zal jouw in dit geval rechtstreek contacteren.