Ken je U's

De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt geeft aan hoe isolerend jouw buitenschrijnwerk is. Deze U-waarde bestaat nog eens uit drie onderverdelingen: De Uf-waarde die gaat over de isolatie van de profielen, de Ug-waarde voor het glas en de Uw-waarde die de totale waarde van jouw raam (profiel + glas) bekijkt. Wettelijk ben je verplicht om een Ug-waarde van 1,5 of kleiner te behalen. In realiteit zit je met dubbel glas vaak moeiteloos aan Ug-waardes van 1,1 of 1,0 en bij driedubbel glas aan 0,6.

De diktes van je glas

Een raam is opgebouwd uit twee (bij dubbel glas) of drie (bij driedubbel glas) glasbladen met een luchtspouw die opgevuld is met argongas. De dikte van je luchtspouw is meestal standaard 12 of 15 mm. De dikte van je glas varieert dan weer in functie van de winddruk. Dat wil zeggen dat een groter raam om dikker glas vraagt, net zoals een raam dat veel wind vangt zoals aan zee of op de 9de verdieping. In functie hiervan krijg je een cijfercombinatie zoals een 5/15/4: 5 mm voor je buitenglas, 15 mm spouw en 4 mm voor je binnenglas.

Warmte door je glas

Doordat het licht de glaslagen en de luchtspouw moet doorkruisen alvorens het je woning binnenkomt, verliest het aan intensiteit. Hoe veel licht er nu uiteindelijk door je raam van buiten naar binnen gaat, kan je zien aan de TL-factor of transmissielichtfactor. Ramen met een hoge TL-factor laten niet alleen veel licht, maar ook veel warmte binnen. Hoe meer warmte in je woning komt, hoe hoger je zontoetredingsfactor g en hoe meer je dus zal moeten koelen. Om dit tegen te gaan, kan je tegenwoordig kiezen voor zonwerende beglazing. Hierbij krijgt bijvoorbeeld de buitenste glaslaag een zonwerende coating waardoor licht en warmte tegengehouden worden. De ideale zonwerende beglazing houdt dus de warmte tegen, maar laat wel nog veel licht binnen.

Veiligheidsglas

Glas is van nature een breekbaar materiaal. Kies je voor veiligheidsglas, dan wordt er een doorzichtige folie in het glas geperst waardoor bij glasbreuk geen scherven vrijkomen en alles aan mekaar blijft hangen. (Denk bijvoorbeeld aan een kapotte autoruit.) Wanneer je wel of niet voor veiligheidsglas kiest, bepaal je zelf. Hou hierbij wel altijd de glasnorm in je achterhoofd. Die zegt dat je op publieke ruimtes zoals een voordeur aan beide zijdes gelaagd glas moet voorzien. Bij alle ramen op een hoogte van minder dan 90 cm moet veiligheidsglas aan de binnenzijde voorzien zijn. Dit om verwondingen bij glasbreuk te vermijden. Je kan ervoor kiezen om de norm niet te volgen, maar als er dan ooit iets voorvalt, zal je verzekering zich in dat geval terugtrekken.

En de afstandshouder? 

Ook die telt mee voor de U-waardes van je ramen. Wij gebruiken steeds de Ecotec afstandshouder. Die versterkt de isolerende werking van dubbel of driedubbelglas ongeacht het type schrijnwerk. Hierdoor win je nog eens 0,2 op de Ug-waardes van je glas.