1. Type woning

Een rijwoning heeft logischerwijs minder buitenschrijnwerk dan een vrijstaande woning. Bij vrijstaande woningen heb je dan weer exemplaren met grote raampartijen en andere met eerder kleine ramen aan de voorzijde. De rekensom is hier eenvoudig: hoe meer ramen je hebt en hoe groter de oppervlakte, hoe duurder je uiteindelijke kost.

2. Gekozen materiaal

Momenteel zijn de drie meest gebruikte materialen op de markt voor je buitenschrijnwerk: pvc, hout en aluminium. Bepaalde fabrikanten bieden ook hybride systemen aan die pvc met aluminium combineren. Van deze drie materialen is pvc de goedkoopste optie, gevolgd door hout en met aluminium aan het andere uiterste. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Zet dus goed jouw vereisten en wensen op een rijtje alvorens je een keuze maakt.

3. Vormgeving

Is je architect creatief geweest met het ontwerp van je woning waardoor je veel hoeken en bochten hebt in je buitenschrijnwerk? Dan weet je waarschijnlijk al dat dat meer gaat kosten dan een doorsnee rechthoekvorm voor je raam of deur. Ons advies: ga zeker even na of die gekke vorm meerwaarde biedt aan je woning om de extra kost te rechtvaardigen.

4. Functionaliteit

Een vast raam is het goedkoopste. Zodra je raam moet opengaan, heb je een reeks opties die elk hun prijskaartje hebben. Een simpele scharnierend raam, een draai-kiepraam, een schuifraam of een vouwraam… Bekijk goed wat jouw ramen waar moeten kunnen en kies in functie daarvan het juiste raamtype.

5. Beglazing

De mogelijkheden met beglazing zijn eindeloos. Welke U-waarde wil je behalen, hoe dik moet het glas zijn in jouw woning, wil je zonwerende beglazing of heb je veiligheidsglas nodig? Bepaalde glasnormen en U-waardes moet je halen, maar in de rest ben je vrij. Hoe ver je hierin gaat, bepaalt voor een stuk de uiteindelijke kostprijs.

En besparen?

PREMIES

De overheid en netbeheerder geven in de meeste gevallen een tegemoetkoming bij het plaatsen van nieuwe ramen. Bij een renovatieproject kan je de Vlaamse renovatiepremie aanvragen en via de netbeheerder krijg je een premie voor het plaatsen van hoogrendementsglas. Uiteraard zijn aan beide voorwaarden verbonden.

GOEDE ISOLATIE

Doe je een investering in nieuw buitenschrijnwerk, dan let je best ook op het isolatievermogen. Hoe beter je ramen en deuren isoleren, hoe duurder ze waarschijnlijk zijn in aankoop, maar ze leveren je levenslang een energiebesparing op. Dat kan je zelfs een verschil van 20% op je energiefactuur bezorgen!

TOTALE LEVENSKOST

Afhankelijk van het materiaal dat je kiest zal je in de loop der jaren meer of minder geld moeten spenderen aan het onderhoud van je ramen en deuren. Hout vraagt een regelmatig onderhoud en zelfs al doe je dat minutieus, dan nog gaat het minder lang mee dan pvc en aluminium. Die twee zijn beide onderhoudsvriendelijk, maar een aluminium raam vraagt net dat tikje minder inspanning, is krasbestendiger én gaat levenslang mee.